Interviu cu David Martinon, CEO și fondator al Expert Petroleum

rob_0109Anul acesta, Expert Petroleum sarbatoreste cea de a zecea aniversare in domeniul imbunatatirii productiei de petrol si gaze si a eficientei operationale. In cadrul discutiei noastre, David Martinon, Director general executiv si co-fondator, a subliniat principalele avantaje competitive si caracteristicile ce diferentiaza Expert Petroleum de ceilalti jucatori din piata, precum si lectiile invatate pe parcursul anilor si planurile de viitor ale companiei.

Petroleum Industry Review: Cu zece ani in urma ati fondat Expert Petroleum in Romania, impreuna cu Michel Louboutin. De ce aici si care a fost viziunea dvs. de atunci?

David Martinon: La acel moment, Michel si cu mine, avand impreuna o experienta cumulata de 35 de ani la Schlumberger, am realizat ca piata serviciilor in domeniul proiectelor dedicate cresterii productiei si reabilitarii zacamintelor mature are nevoie de o noua abordare:

 • In primul rand, pentru a fi pe deplin in concordanta cu rezervele si concesiunile proprietarului, trebuia sa fim independenti in ceea ce priveste tehnologia si, in schimb, sa avem acces la servicii adaptate nevoilor clientului oferite de furnizori locali si, de asemenea, acces la tehnologii din toata lumea.
 • In al doilea rand trebuia sa ne asumam riscurile asociate cheltuielilor operationale (OPEX) si cheltuielilor de capital (CAPEX) si parte din recompense, fara cerinta de a prelua si inregistra rezervele in situatiile noastre financiare.
 • In al treilea rand, aveam nevoie sa preluam si sa coordonam angajatii care operau activele pentru a transforma, optimiza si stimula intreaga organizatie, in vederea asigurarii unui ciclu de viata mai lung, din punct de vedere economic, al campurilor.

Bazandu-ne pe experienta noastra in dezvoltarea productiei in Romania, pe potentialul de dezvoltare al tarii si pe cunostintele unice ale romanilor in domeniul petrolului si gazelor, a devenit evident pentru noi ca vom consolida compania in Romania (la Targu Mures) si ca vom crea un centru de excelenta pentru operatiuni in Romania si pe plan international.

Petroleum Industry Review: Privind inapoi la cei 10 ani de activitate operationala, care au fost principalele lectii invatate pe parcursul timpului?

David Martinon: „Diavolul se afla in detalii”: pentru a majora productia campurilor mature, trebuie combinat un plan de reabilitare cuprinzator, pe termen lung, cu input detaliat din partea operatorilor din productie, care au exploatat campurile ani de zile. Actiunile de abilitare, initiativele si responsabilitatile operatorilor din teren ofera multe oportunitati valoroase.

O alta lectie retinuta se refera la importanta structurii actionariatului, si anume aceasta trebuie sa fie in concordanta cu rabdarea si cultura pe care le necesita proiectele de crestere a productiei. Initial am avut alaturi de noi o firma americana cu capital privat in domeniul petrolului si gazelor, impreuna cu actionariatul format din familia noastra. Firmele cu capital privat ar trebui sa iasa din afacere, de obicei, dupa un interval cuprins intre cinci si sapte ani de investitii; dar cum poate fi o asemenea firma compatibila cu un contract de dezvoltare a productiei cu durata de 15+10 ani, care are si o puternica componenta sociala pe termen lung? Acest lucru nu este posibil. Lipsa unei concordante intre actionarii cu un anumit ciclu economic si firma a facut lucrurile mai dificile si mai riscante, de aceea am rascumparat actiunile de la firma privata la putin timp dupa ce am primit un contract major de dezvoltare a productiei. Aceasta situatie ne ofera astazi o baza mult mai puternica si mai stabila pentru o viziune sustenabila, pe termen lung, a afacerii. In fine, am demonstrat pe parcursul ultimilor zece ani ca dezvoltarea performantelor in domeniul calitatii, sanatatii, sigurantei si mediului (QHSE) si respectarea comunitatilor locale in punctele unde operam reprezinta factori cruciali in succesul afacerii noastre.

Petroleum Industry Review: Care sunt astazi elementele care fac din Expert Petroleum o firma competitiva si diferita totodata?

David Martinon: Din punctul meu de vedere, exista trei avantaje competitive majore si trei diferentieri:

 • In primul rand, Expert Petroleum este o firma hibrid intre o companie traditionala de servicii petroliere si o companie de explorare si productie: pe de o parte avem o abordare si o cultura a serviciilor, astfel incat incasam o plata lunara pentru productia de baza si, pe de alta parte, beneficiem de o taxa pentru productia suplimentara pe care o generam, fara a inregistra rezervele in situatiile noastre financiare; pe de alta parte activam ca o companie de explorare si productie: noi angajam tot personalul local care lucreaza in teren si investim propriile resurse financiare in CAPEX si OPEX pentru a reduce costurile operationale din teren si pentru a maximiza productia si rezervele.
 • In al doilea rand suntem o organizatie dedicata reabilitarii zacamintelor mature, noi fiind convinsi ca aceasta este singura modalitate prin care campurile in exploatare pot fi dezvoltate din punct de vedere economic, mentinand totodata calitatea operatiunilor la standarde internationale.
 • In fine, fiind o companie detinuta de familie, avem o viziune pe termen foarte lung asupra afacerii si acordam mare atentie pentru a ne asigura ca de pe urma activitatilor noastre beneficiaza comunitatea locala.

Petroleum Industry Review: Care sunt ambitiile dvs. privind spre viitor?

David Martinon: In prezent, mai mult ca niciodata, in contextul actual al pretului petrolului, avem urgent nevoie sa exploatam eficient zacamintele mature si marginale de petrol si de gaze, astfel incat acestea sa fie viabile din punct de vedere economic. Acest lucru poate fi realizat de catre o organizatie dedicata, care isi poate permite sa investeasca si sa administreze campurile in numele detinatorilor de resurse si de concesiuni, pentru a dezvolta performantele QHSE, pentru a reduce costurile de operare din teren si pentru a maximiza productia si rezervele. Ne dorim ca noi sa fim aceasta organizatie si sa fim partenerul ales de catre proprietarii zacamintelor mature.

Pentru a realiza acest lucru am dezvoltat timp de ani de zile un Centru de Excelenta in Romania cu echipa noastra romana, pentru a creste si pentru a oferi capacitatile noastre unice nu numai in

Romania, dar si pe plan international. Temele abordate de Centrul de Excelenta sunt:

 • Operatiuni nepoluante si eficienta energetica;
 • Metodele imbunatatite si dezvoltate de recuperare a titeiului IOR/EOR;
 • Stimulari ale zacamantului si controlul nisipului si al procesului de injectie a apei;
 • Optimizarea debitelor si a managementului proceselor chimice;
 • Rationalizarea si automatizarea proceselor vizand facilitatile de productie;
 • Solutii eficiente pentru recuperarea gazelor.

Consideram ca Expert Petroleum beneficiaza de toate atuurile pentru a avea succes si pentru a continua sa se dezvolte in urmatorii ani in Romania si pe plan international.